Η αλλοίωση και καταστροφή του αρθρικού χόνδρου στο γόνατο προκαλεί αρθρίτιδα. Υπάρχουν διάφορες μορφές αρθρίτιδας, κυρίως είναι οι τραυματικές ( π.χ μετα από κάταγμα ) και οι εκφυλιστικές (π.χ ρευματοειδής ).
Η αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετα την ηλικία των 40 και ο ασθενής εκδηλώνει πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο. Ο πόνος στην αρχή είναι υποφερτός με κοινά παυσίπονα, στο τελικά στάδια όμως γίνεται μόνιμος , είναι νυχτερινός ( ξυπνά δλδ τον ασθενή) και δεν αντιμετωπίζεται πλέον συντηρητικά, δλδ με παυσίπονα, ενδαρθρικές ενέσεις κορτιζόνης και φυσικοθεραπεία.
Τότε ο ασθενής θα ζητήσει τις περισσότερες φορές , από μόνος του, να μπει στο χειρουργείο για ολική αρθροπλαστικη.
Πριν πάμε στη χειρουργική θεραπεία θα σας αναφέρω ποιες είναι οι συντηρητικές μορφές θεραπείας :
Πότε πάμε για χειρουργείο :
Η μια και μοναδική ένδειξη για χειρουργείο είναι ο ανυπόφορος πόνος αφού έχουν δοκιμαστεί όλες οι συντηρητικές μορφές θεραπείας.
Έρχονται ασθενείς στο ιατρείο μου με υποφερτό πόνο αλλά βαριά ακτινολογική εικόνα. Δεν είναι ένδειξη για χειρουργείο η ‘’άσχημη ΄΄ ακτινογραφία. Εάν ο ασθενής μπορεί να υποφέρει τον πόνο και δεν αισθάνεται έτοιμος , το χειρουργείο πρέπει να γίνει κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον.
Η ολική αρθροπλαστικη πραγματοποιείται για την απαλλαγή από τον πόνο και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς