ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ-ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ
Ο πρόσθιος και ο οπίσθιος χιαστός αποτελούν βασικούς παράγοντες σταθερότητας στην άρθρωση του γόνατος.
Η ρήξη των συνδέσμων είναι πολύ συχνή ιδίως σε αθλήματα επαφής (π.χ ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, Ράγκμπι). Τα τελευταία χρόνια ο τραυματισμός αφορά και μια μεγάλη μερίδα ατόμων που επιθυμούν στον προσωπικό τους βίο την αθλητική ενασχόληση για βελτίωση της υγείας τους.
Η βλάβη των συνδέσμων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια (χωρίς την ανάλογη θεραπεία) σε αστάθεια και εσωτερική αποδιοργάνωση της άρθρωσης με καταστρεπτικά πολλές φορές αποτελέσματα για τον ασθενή. Είναι γνωστή η απότομη λήξη της επαγγελματικής καριέρας αθλητών μετα από κακώσεις τέτοιας βαρύτητας ,όταν αυτές πέρασαν απαρατήρητες η αντιμετωπίστηκαν λάθος από μη εξειδικευμένη ιατρική ομάδα.
Παλαιοτέρα η αποκατάσταση αφορούσε κυρίως τον πρόσθιο χιαστό που είναι κ ο πιο σημαντικός εκ των δυο και γινόταν με ανοιχτό χειρουργείο ,με όχι και τόσο καλά μετεγχειρητικά αποτελέσματα (έντονη δυσκαμψία, λοιμώξεις, επαναλήψεις). Τα τελευταία χρόνια ,με την βελτίωση των τεχνικών , η αποκατάσταση γίνεται κατά κύριο λόγο αρθροσκοπικα.
Βασικές αρχές που τηρούμε σαν κλινική στην διαγνωση-θεραπεια –αποκατάσταση συνδεσμικών ενδαρθρικών βλαβών αποτελούν οι εξής :
Α. Έγκαιρη ανίχνευση συνοδών βλαβών.
Βλαβη-Ρηξη Μηνίσκων
Οι περισσότερες ρήξεις χιαστών είναι αποτέλεσμα άσκησης μεγάλης στροφικής βίας στο γόνατο. Συχνά συναντούμε και καλούμαστε να αποκτήσουμε βλάβες των μηνίσκων., που εμειναν αδιάγνωστες από μη εξειδικευμένο ιατρό. Οι δυο μηνίσκοι (εσω και εξω) αποτελούν πάρα πολύ σημαντικά ενδαρθρικά στοιχεία στην αποτροπή μετατραυματικης αρθρίτιδας.
Δηλώνουμε εξειδικευμένοι να αντιμετωπίσουμε και να σώσουμε , αν γίνεται, τον κομμένο μηνίσκο με τις νεότερες μεθόδους κλειστής συρραφής.
Χόνδρινες Βλάβες
Με λεπτομερή προ εγχειρητική μελέτη της μαγνητικής απεικόνισης της άρθρωσης είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε το βαθμό της χόνδρινης βλάβης. Κατά τη διάρκεια του τραυματισμού, είναι δυνατόν , κομμάτια του προστατευτικού χόνδρου της άρθρωσης να αποκολληθούν. Είναι η αρχή της τραυματικής αρθρίτιδας στο γόνατο. Η αποκατάσταση των χόνδρινων βλαβών απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση κ εμπειρία.
Στην κλινική μας αναλαμβάνουμε την αποκατάσταση μετατραυματικης αρθρίτιδας σε νέες ηλικίες χρησιμοποιώντας νεότερες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικοτητας και αναγνωρισμένες στο χρόνο μεθόδους ώστε ο νέος ασθενής να επανέλθει σύντομα στις αθλητικές δραστηριότητες αποφεύγοντας τις πρώιμες καταστροφικές συνέπειες του τραυματισμού.
Είμαστε εξειδικευμένοι σε
Θεραπείες Μεσγχυματικων Κυττάρων
Εγχύσεις Βιολογικών παραγόντων
Διορθωτικές Οστεοτομιες
Μεταμόσχευση μηνισκων
Αποκατάσταση ελλειμάτων χόνδρου με τεχνητά μοσχεύματα
Β. Αποκατάσταση Χιαστού
Για την αρθροσκοπικη αποκατάσταση του προσθίου χιαστού χρησιμοποιούμε όλες τις μεθόδους που έχουν περιγράφει με επιτυχία παγκοσμίως. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται μοσχεύματα τενόντων από τον ίδιο ασθενή ( Τένοντα Τετρακέφαλου, Ισχνου-Ημιτενοντωδη), ενώ για επαγγελματίες αθλητές ο κος. Τσιαλογιαννης εμπιστεύεται τη χρήση του επιγονατιδικου τένοντα με παράλληλη εξω αρθρική ενίσχυση της στροφικής σταθερότητας του γόνατος. Είναι τεχνικές που έχουν δώσει άριστα αποτελέσματα σε αθλητές με διακρίσεις παγκοσμίου επίπεδου.
Το χειρουργείο διενεργείται , χωρίς νοσηλεία και εφαρμογή ειδικών μετεγχειρητικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την εξάλειψη του πόνου και την ταχεία κινητοποίηση του ασθενή.
Η εμπειρία μας με εκατοντάδες χειρουργεία σε Αγγλία και Ελλάδα πιστώνει τα άριστα αποτελέσματα.
Γ. Επαναρηξη προσθίου Χιαστού
Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των επεμβάσεων , έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση και των επιπλοκών.
Η χαλάρωση και ρήξη του μοσχεύματος αποτελεί συχνή επιπλοκή ιδίως όταν η αποκατάσταση πραγματοποιείται από μη εξειδικευμένο ιατρό. Αναλαμβάνουμε περιστατικά επιλεγμένα με ρήξεις και χαλάρωση μοσχεύματος και συνοδες αδιάγνωστές βλάβες που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και σωστά οδηγούν στη γρήγορη καταστροφή της άρθρωσης.
Η επανεπεμβαση για ρήξη μοσχεύματος απαιτεί προσεκτικό προ εγχειρητικό σχεδιασμό και αναγνώριση της αίτιας ρήξης . Οι πιο συχνές είναι – λάθος προσανατολισμός της καθήλωσης του μοσχεύματος, ανεπαρκή λήψη μοσχεύματος, αδυναμία αναγνώρισης λανθασμένου μηχανικού άξονα του γόνατος.
Η εμπειρία μας σε αυτό ,δίνει τη βεβαιότητα να εγγυηθούμε την άριστη αντιμετώπιση του προβλήματος της επαναρηξης.
Διαθέτουμε την γνώση και την εμπειρία
Παρέχουμε στον Έλληνα ασθενή την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε βλάβης στου πλάγιους σταθεροποιητικούς συνδέσμους στο γόνατο.
Όλες οι κακώσεις δεν είναι για χειρουργείο και όσες χρειάζονται απαιτούν εξειδικευμένο χειρουργό.
Το γόνατο αποτελεί μια συνθέτη άρθρωση. Περιλαμβάνει τις επιμέρους αρθρώσεις, μεταξύ κνήμης και μηριαίου και αυτήν μεταξύ μηρού και επιγονατίδας.
Παρατηρείται πολλές φορές, ιδίως σε νεαρά κορίτσια , το ενδεχόμενο η επιγονατίδα να φεύγει από τη θέση της, δλδ να εξαρθρώνεται .
Πολλοί παράγοντες συνδέονται με αυτό το ατυχές συμβάν. Συνήθως έχει να κάνει με την ανατομία , την εμβιομηχανική της άρθρωσης στο συγκεκριμένο πληθυσμό, ενώ έχουν ενοχοποιηθεί και γενετικοί παράγοντες.
Η επιγονατίδα εξαρθρώνεται αυτόματα η μετα από κάποιο ατύχημα ( συνήθως αθλητική δραστηριότητα) .
Αυτό εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο , παραμόρφωση της άρθρωσης και δυσχέρεια στη βάδιση. Απαιτείται άμεση ανάταξη .
Το πρώτο επεισόδιο εξαρθηματος αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά , με ειδικό κηδεμόνα. Η αποθεραπεία διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες και η επάνοδο σε αθλήματα επαφής (π.χ ποδόσφαιρο, μπάσκετ) μπορεί να γίνει μετα από 3 μήνες όταν βεβαιωθούμε πως η επιγονατίδα δεν διατρέχει τον κίνδυνο να ξαναβγεί.
Απαιτείται, η έγκαιρη αντιμετώπιση από εξειδικευμένο ορθοπεδικό σε θέματα αστάθειας της επιγονατίδας.
Οι χειρουργική αντιμετώπιση της αστάθειας συνίσταται :
Ο κος. Τσιαλογιαννης είναι πιστοποιημένος ορθοπεδικός σε θέματα αστάθειας επιγονατίδας.
Είμαι στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.